Om rasen


Om rasenI rasstandarden står det


"Den skall vara djärv, orädd och fullständigt pålitlig" . Det står också "Staffordshire Bullterrier är en välbalanserad, släthårig ras som äger stor styrka i förhållande till sin storlek. Den skall vara muskulös, aktiv och spänstig.


Vi brukar säga om våra två hundar: "Muskler av stål - hjärta av guld". Och det är en rätt bra sammanfattning, små kraftpaket som älskar människor - och i synnerhet barn. De är clowner ut i klospetsarna och hittar ofta på en massa dumheter som får alla att skratta högt. Att vara "nära" är ett ledord i deras liv.

 

En staff är ingen statuspryl. De är inte "bara en hund" utan de är en del av familjen. Det sociala, med människor, är viktigt för dem Om man tycker om att vara ute i ur och skur ska man fundera på om staffe är rätt ras. Vår tjej får man lyfta ut när det regnar, och det går aldrig så fort att uträtta sina behov som när det både är blött och kallt. Killen står ut, men han tycker inte om det.

 

En staff är en vakthund - om man med "vakthund" menar någon som högt och tydligt talar om att det kommer någon. De skulle troligtvis hälsa på en inbrottstjuv lika glatt och vänligt som på en vanlig gäst.

 

När det kommer till skällighet är det stora variationer mellan individer. Men något de flesta har gemensamt är alla andra konstiga ljud de har för sig. Gurglar, fronkar, fnyser, piper, kvittrar, tutar, kluckar, ylar, tjuter, ovvar och allt möjligt annat.

 

MEN...

 

Även om vi älskar våra hundar finns det vissa saker man skall tänka på innan man skaffar staff.

 

De ÄR gamla kamphundar. De har alltså avlats för att ge sig in i en pit och slåss mot andra hundar. Detta försvann till största delen i början av 1900-talet, men det påverkar rasen än idag. Det är lättare för hundar av kamphundstyp att börja tycka det är kul att slåss. Och om de väl börjar slåss så kan skadorna på den andra hunden bli stora på grund av den styrka de besitter. Så som ägare är det väldigt viktigt att man inte försätter hunden i situationer där den kan börja slåss.

 

Liksom alla raser behöver staffen stimulering och ett "arbete". Staffarna är svåra att trötta ut fysiskt så att få de att använda hjärnan är ett bra sätt få dem riktigt trötta och nöjda. Det kan vara med olika hundsporter eller övningar hemmavid.

 

Staffar är en relativt frisk ras, men liksom i övriga raser finns det hälsoproblem. För staffen är de vanligaste sjukdomarna hud- och allergisjukdomar samt problem med muskler och leder. Läs mer i avsnittet "Hälsa och sjukdomar"


Länkar

Rasstandard

SKK:s hundrasguide "Staffordshire bullterrier"

Svenska staffordshire bull terrierklubben (SSBTK)

Staffordshire bullterrierklubben i UK, rasens ursprungsland

Rasens historia (eng)