Hjärna och nervsystem

Hjärna och nervsystem


OBS! Jag har ingen veterinärutbildning, och skriver bara vad jag läst mig till. Om det är minst undran om nåt, kontakta din veterinär


Epilepsi


Att hunden trillar ihop och krampar är en obehaglig upplevelse, för hunden och för de som ser anfallet. Efter ett krampanfall rebootar hjärnan och hunden är trött och kan vara förvirrad.

 

Det finns olika sorters epilepsi. Epilepsi som beror på problem i hjärnan verkar vara ärftlig. Epilepsi kan också orsakas av olika sjukdomar eller genom förvärvade huvudskador.

 

Om hunden får upprepade anfall eller som varar mer än några minuter, kontakta veterinär akut.

 

Epilepsi som är på grund av skador eller problem i hjärnan kan inte botas, men med rätt medicin kan man minska antalet eller helt slippa anfall.

 

I hälsoenkäten rapporterades 13 fall av epilepsi, bland de 651 svar som kommit in. Även om det inte är så många är det en sjukdom som väldigt ofta slutar med avlivning

 

I Finland håller ett forskarlag på att undersöka arvsgången samt hur utbredd sjukdomen är när det gäller epilepsi. De vill gärna ha både drabbade och friska hundars blod för att kunna genomföra sin forskning. Nästa gång du är hos veterinären med din staff, passa på att bidra till forskningen!


Läs mer:

Idiopatisk epilepsi hos hund SLU 2012

Epilepsi hos hund - anfall med kramper  Agria 2010

Epilepsihund från läkemedelsbolaget Boehringer Ingelheim

Om epilepsi på Neurovet

Föreningen hundar med epilepsi Facebookgrupp
L2-Hga

 

L2-Hga är en sjukdom som uppstått inom Staffordshire bullterrierrasen och som är ärftlig. Sjukdomen visar sig som epileptiska anfall, vinglighet, förändrat beteende m.m. I Sverige är sjukdomen inte särskilt vanlig, men det kan lätt bli det om man inte är vaksam. Genom att DNA-testa avelsdjuren innan de paras kan man få veta om hunden bär på anlag för sjukdomen eller inte.


Läs mer:

L2-Hga.com (Eng)

SSBTK

Beskrivning om hur det är att ha en hund med L2-Hga (Eng)


Hjärntumör (Gliom)


Gliom är en tumör som genetiskt verkar härstamma från den gamla engelska bulldoggen, vilket i sig borde innebära en förhöjd risk för staffen, dock har jag ingen aning om hur frekvent det förekommet. Gliom ger symptom som lätt kan misstas för epilepsi. Gliom upptäcks genom magnetröntgen, eller genom obduktion efter döden.


Läs mer:

Bioinformatics mining for disease causing mutations, Truvé, Katarina (2012) SLU