När du hittat en intressant kull

När du hittat en intressant kull...

Du kanske har fått tips om en uppfödare som har valpar, eller som planerar en kull. 

Då kommer nästa fråga, hur kollar jag så att den har de bästa förutsättningarna att bli en vän som lever ett långt och friskt liv? Och som jag kan göra det jag vill med, oavsett om det är en sällskapshund eller en tävlingshund på elitnivå?


Tipsen nedan är friskstaffe.se rekommendation utifrån den kunskap jag samlat på mig genom åren och ingen absolut sanning, eller tvång. 


Gör din läxa


Börja med det som finns i i öppna register

 

Kolla uppfödaren i på statistiksidan



Titta på resultatet av tidigare kombinationer



Ta reda vad föräldrarna i kullen du är intresserad av har för registreringsnummer

Fråga uppfödaren eller sök efter stamtavlenamnet i filen med resultat på statistiksidan registrerade hälsoresultat, eller direkt i SKK:s avelsdata


Kolla föräldrarnas registrerade hälsoresultat

Antringen direkt i SKK:s avelsdata, eller på statistiksidan, Hur man ska tolka dessa resultat, kan du läsa mer om här


Gör en provparning

Gör en provparning med hjälp av SKK:s verktyg i avelsdata. Då får du dels inavelsprocent, men också kullens stamtavla.


Se om föräldrarna eller nära släktingar finns med bland de inlämnade hälsodeklarationerna

Du hittar dessa på statistiksidan kan det finnas relevant information om sjukdomar eller andra problem som inte registreras av SKK.


Om kombinationen saluförs som lämpliga för någon sorts tävling eller arbete, kontrollera meriter

Att ett föräldradjur har ett godkänt resultat på rallylydnadens nybörjarklass gör inte att avkommorna bör säljas som lämpliga för rallylydnad. Inte heller behöver det nödvändigtvis betyda att en hund som tävlar på elitnivå automatiskt får avkommor som blir bra. Du ser om en hund har titlar eller ej på statistiksidan.


Men om uppfödaren tävlar på hög nivå, vet hen troligen en del om egenskaper och mentalitet som passar för uppgiften, och kan ta med detta i sitt avelsarbete. Du ser föräldrarnas titlar på sidan "Hundinfo" på avelsdata, efter att du hittat hunden. Mer detaljerad information finns på sidan "Tävlingsresultat". Observera att det bara är ett antal uppgifter och sporter som registreras av SKK. Kontakta ansvarig för sporten/uppgiften för att få information om hundens meriter. om det inte registreras av SKK:




Var frågvis


Prata med uppfödaren, tidigare valpköpare och andra kunniga


Om det ser okej ut i registren, kontakta uppfödaren

Be att få träffa föräldradjuren. Helst utan valpar. Känns föräldradjuren friska, stabila och trevliga?


Här kan du läsa mer om vad du kan tänka på när du kontaktar uppfödaren. Och hur du förbereder dig själv på bästa sätt.

Du kan också använda checklistan här på friskstaffe för att minnas alla hälsorelaterade frågor som kan ställas.


Prata med tidigare valpköpare

Sök på uppfödarens kennelnamn på avelsdata och välj ut ett antal hundar. På varje hunds sida har du möjlighet, genom att slå in en kod, få uppgifter om ägare till hunden. Inte alla godkänner att uppgifterna läggs ut, men många.


Kontakta några, t.ex. genom att söka på deras namn på facebook, hitta deras telefonnummer och ringa, eller gammalt hederligt pappersbrev. Vad har de för erfarenhet av uppfödaren. Vad funkade bra, vad funkade mindre bra? Rekommenderar de uppfödaren?


Svårt att förstå alla förkortningar, ord och begrepp? Fråga!

Det ÄR många konstiga förkortningar och begrepp när man är ny i hundvärlden. Utan att söka och fråga får man inga svar. Och dessutom kan svaren variera beroende på vem man frågar.  Är index bra? Vad betyder RLDA? Eller PRA? Är det relevant för att bedöma om just denna kull är rätt för mig? Tveka inte att fråga kullens uppfödare. Andra uppfödare.


Du kan också ställa frågor på sociala medier. Du kan skicka frågor till friskstaffe.se (som dock svarar i mån av tid...), men också i facebookgrupper där man får ställa frågor om uppfödare, t.ex. Staffe-snack. Eller om det rör en sakfråga t.ex. "I kullen jag är intresserad av har tiken Distichiasis, är det ett problem?" så brukar det gå bra att ställa i alla grupper.